جرثقیل سیم بکسلی و برقی زنجیری
جرثقیل به وسیه ای گفته می شود که قابلیت جابجایی و حمل بار وابزار وادوات به گونه های مختلف را دارا می باشدکه می تواند چرخش های مختلفی عمودی و افقی را داشته باشد.
جرثقیل برقی
جرثقیل های برقی در دو نوع اصلی سیم بکسلی و زنجیری تولید می شوند. در حالی که جرثقیل های برقی سیم بکسلی با فراوانی کمتر و برند های محدودتری در بازار یافت می شوند نمونه های جرثقیل برقی زنجیری بالاخص در محدوده وزنی 1 الی 10 تن به وفور در بازار یافت می شود.
اجزا و اتصالات جرثقیل برقی
جرثقیل برقی یک ماشین مکانیکی می باشد که اغلب با برق سه فاز عمل می کند. اجزا و اتصالات جرثقیل برقی بسیار گسترده تر از جرثقیل دستی هستند و شامل کیت های الکتریکی برای حرکت و توقف بار می باشند.
از اجزای اصلی و مشترک جرثقیل برقی و جرثقیل دستی می توان به بلوک اصلی چرخ دندنده ها و شافت های داخلی، زنجیر فولادی بار با گرید G80 و انواع قلاب اشاره نمود.
جرثقیل های برقی علاوه بر این دارای یک موتور الکتریکی قدرتمند می باشند که بسته به سرعت و گشتاور ایجاد شده می تواند به یک کوپلینگ و یا یک گیربکس اتصال پیدا کرده باشد.
ترولی سقفی جرثقیل برقی نیز از قطعاتی می باشد که بصورت کنترلی عمل نموده و بصورت خودکار با توان و ظرفیتی برابر با توان لیفتینگ جرثقیل برقی انتخاب می شود.
بیشتر بدانید: تابلو برق ضد جرقه
مقایسه جرثقیل برقی زنجیری و سیم بکسلی
جرثقیل برقی زنجیری و سیم بکسلی در یک رنجی از تناژ حدود 0.5 الی 10 تن موارد استفاده مشترک دارند چرا که برای کاربری های با تناژ بالاتر بیشتر از نوع سیم بکسلی استفاده شده و مورد استفاده نوع زنجیری محدود تر می باشد.
در کل مواردی برای مقایسه دو ساختار جرثقیل برقی وجود دارد که در زیر به آن می پردازیم.
1- جرثقیل های برقی سیم بکسلی به سبب گردش سیم بکسل بر روی یک درام نیاز به هزینه بیشتری برای خرید دارند چرا که تکنولوژی ساخت درام برای جلوگیری از جمع شدن هزینه بر می باشد. از نظر دسته کنترل و موتور هر دو ساختار آن دارای ساختمان یکسان هستند و بجای درام در جرثقیل زنجیری پس از جمع شدن زنجیر داخل یک محفظه معمولاً پلاستیکی قرار می گیرد.
2- نوع زنجیری هزینه حفظ و نگهداری و تعمیرات کمتری نسبت به جرثقیل برقی سیم بکسلی دارند چرا که طول عمر سیم بکسل از زنجیر کمتر بوده و قیمت سیم بکسل نیز بالا می باشد.
3- جرثقیل های زنجیری دارای سرعت لیفتینگ پایینتری نسبت به جرثقیل سیم بکسلی هستند چرا که از مکانیزم انتقال قدرت از دنده اسپراکت بزرگ بر روی دنده اسپراکت کوچک بهره می برند.
4- تعداد تولید کنندگان جرثقیل زنجیری در دنیا بیشتر بوده و تنوع کاربری و برند در آن بسیار زیاد می باشد و از این لحاظ آپشن های متنوع تری در اختیار کاربران قرار می دهد.
5- هر زمان جمع شدن سیم بکسل بر روی درام جرثقیل سیم بکسلی بار اندکی به سمت جلو معادل طول درام هدایت میشود که این انتقال افقی یکی از معایب این دسته از جرثقیل ها محسوب میشود.
بهتر است بدانید: وینچ
مزایای بالابر های زنجیری
1- ارتفاع اولیه کم، به دلیل طراحی خاص
2- حمل راحت تر به دلیل وزن کمتر بالابر نسبت به بالابرهای سیم بکسلی
3- ظرفیت تا 10 تن در طراحی های استاندارد و تا 25 تن در طراحی های خاص
4- دوام بیشتر زنجیر نسبت به سیم بکسل
5- هزینه تعمیر و نگهداری کم
6- قیمت پایین و مقرون به صرفه بودن
7- اشغال فضای محدود
معایب بالابرهای زنجیری
1- سرعت بالابری محدود
2- صدای بیشتر در هنگام استفاده
3- محدودیت در ارتفاع
همچنین بخوانید: بالابر زنجیری